BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Resultaten controle-actie op mosselen – horecazaken

Gepost op 2015-12-30 09:26:50 door Natasja in de categorie Veilig-

Het Voedselagentschap maakt hierbij de resultaten bekend van een controle-actie op “mosselen”. in de loop van 8 weken in oktober en november werd een speciale actie gehouden. De bedoeling was het evalueren van de microbiologische kwaliteit van de mosselen. Deze actie verliep tegelijkertijd en verspreid over alle Provinciale Controle-Eenheden, dus over heel België.

In het kader van deze actie werden in totaal 110 monsters genomen in de “horeca” van niet bereide mosselen. Ze werden onderzocht op de aanwezigheid van de ziekteverwekkende kiem Salmonella en de indicatorkiem Escherichia coli.

In 3 monsters werd een te hoog gehalte van Escherichia coli aangetroffen.

Een te hoog aantal E.coli’s (indicatorkiem) kan wijzen op een minder goede kwaliteit van het water waarin de mosselen gekweekt worden. Daarom werden de autoriteiten van het land van oorsprong verwittigd via een RASFF bericht (snelle Europese waarschuwingssysteem).

Advies aan de consumenten:
  • mosselen grondig spoelen voor het bereiden
  • mosselen goed verhitten; mosselen zijn klaar voor consumptie wanneer hun schelp goed geopend is
Bron : FAVV
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam