Blog



Onze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

FAVV-inspectieresultaten worden openbaar gemaakt voor de consumenten

Gepost op 2014-09-30 16:45:39 door Natasja in de categorie Veilig

Vanaf de eerste helft van 2015 zal het FAVV starten met de publicatie van de inspecties uitgevoerd bij operatoren die levensmiddelen verkopen rechtstreeks aan de eindverbruiker. Het gaat dus om volgende activiteiten : horeca, frituren, grootkeukens, detailhandel, vleeswinkels, bakkers, viswinkels, schoolkeukens, kinderdagverblijven, ziekenhuiskeukens, rechtsstreekse verkoop op de hoeve, ....

Lees verder »

Voorwaarde suikervrije producten

Gepost op 2014-08-07 09:09:06 door Natasja in de categorie Veilig

Hoewel er geen goed wetenschappelijk bewijs voorhanden is dat een negatief gezondheidseffect van suiker in vaste voedingsmiddelen aantoont, blijft er vraag naar producten naar minder of geen suiker. Minder suiker in producten verwerken kan zowel qua smaak als technologisch een uitdaging zijn. In ieder geval moet u bij het verkopen van dergelijk producten ook rekening houden met de wetgeving.
 

Lees verder »

Eieren langer dan 28 dagen bewaren, is volgens een recent rapport van EFSA uitermate onverstandig.

Gepost op 2014-08-05 16:54:27 door Pascal in de categorie Veilig

Eieren  langer dan 28 dagen bewaren, is volgens een recent rapport van EFSA uitermate onverstandig.Zodra salmonella in een ei zit, kan het zich razendsnel vermenigvuldigen.

Hoe ouder eieren zijn, hoe groter de kans van het oplopen van een voedselvergiftiging wordt. Als de uiterste verkoopdatum van tafeleieren wordt verlengd van 21 tot 28 dagen na de legdatum, neemt het risico op een salmonella-infectie met maar liefst 50 procent toe. ‘Zodra salmonella in een ei zit, kan het zich razendsnel vermenigvuldigen, zeker bij hogere temperaturen en naarmate de houdbaarheidsdatum in zicht komt’, is in het EFSA rapport te lezen. ‘Dat is ongewenst.’

Lees verder »

Slechte cijfers voor grootkeukens scholen en gevangenissen

Gepost op 2014-07-10 10:19:49 door Natasja in de categorie Veilig

In 2013 hebben FAVV-inspecteurs meer dan 54.000 controles en meer dan 17.000 hercontroles uitgevoerd. Het gaat om controles bij onder meer slachthuizen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen, grootkeuken, bakkers en in de horeca. Algemeen had 87 procent van de controles een gunstig resultaat. Echter blijkt dat één op de drie grootkeukens in scholen en internaten niet voldoet aan de normen. Bij gevangenis is dat bijna vier op de vijf.

Lees verder »

Gent wil 'overschotdoos' in restaurants lanceren

Gepost op 2014-06-26 13:50:43 door Natasja in de categorie Veilig

De stad Gent zal in overleg met de horeca in het najaar een ‘overschotdoos’ lanceren, waarin restjes van een restaurantbezoek gemakkelijk meegenomen kunnen worden om ze nadien te consumeren.

Lees verder »

Inspectieresultaten vanaf januari 2015 online beschikbaar

Gepost op 2014-06-26 13:47:49 door Natasja in de categorie Veilig

Gemiddeld om de 3 jaar voert het FAVV (Federaal Agentschap voor de VoedselVeiligheid) een onaangekondigde of aangekondigde controles uit met behulp van een checklist. De resultaten van deze controles zullen vanaf januari 2015 online beschikbaar zijn voor de consument.

Lees verder »

61% van Belgische werknemers wast werkkleding niet apart en op een te lage temperatuur

Gepost op 2014-05-13 00:00:00 door Natasja in de categorie Veilig

Initial en de European Textile Services Association (ETSA) publiceren de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd in vier Europese landen, waaronder België, om de hygiëne van werkkleding in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 4 werknemers zich zorgen maakt over de overdracht van bacteriën van hun werkkleding op hun persoonlijke was en dat werkkleding die thuis wordt gewassen de hygiëne, de gezondheid en de veiligheid van de werkplek in gevaar brengt.

Lees verder »

Aangekondigde controle-actie te Turnhout in mei 2014

Gepost op 2014-05-13 00:00:00 door Natasja in de categorie Veilig

Van 14 mei tot en met 21 mei zal in de stad Turnhout de aangekondigde controleactie van het FAVV doorgaan. Het Voedselagentschap organiseert deze controleacties 10 maal per jaar en telkens in een andere gemeente verspreid over het hele land.

Lees verder »